A szúnyogirtás eltúlzott mértéke és káros hatásai

Gyógyulj magyar! - Cikkek az egészségről
Napjainkban messze eltúlzott, ipari mértékű „szúnyogírtás” folyik, mely a tanulmányok szerint csupán pár százalékban pusztítja el az eredetileg kiszemelt áldozatot, a szúnyogot. Eltünteti viszont a méheket és számos virágporzó rovart, valamint a vízi élővilágban maradandó károsodást okoz. Nos, elárulok egy nem meglepő tényt. A felhasznált szerek ártalmatlanok az emberi szervezetre nézve sem. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja az önkormányzatok által országos szinten átvett és a lakosság körében terjesztett tájékoztatója alapján, a fejünk fölött, repülőről kiszórt és a közutakon gépjárműről permetezett szúnyogirtó szerekről a következőképp nyilatkozik:
„…kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer környezetre nincs káros hatással.”
„…emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja!”
Az alábbi oldalak az alkalmazott permetszereket gyártó vagy forgalmazó cégek adatlapjai, melyek a fenti állításoknak teljesen ellentmondanak.
Mivel is szórnak bennünket szúnyogírtáskor valójában?
Idézet a Coratrin biztonsági adatlapjáról:
„…lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet.”
„…nagyon mérgező a vízi élővilágra hosszan tartó károsodást okoz.”
 
Idézet a Deltamethrin anyag leírásából:
„…belélegezve vagy lenyelve mérgező.”
„…nagyon mérgező a vízi szervezetekre, vízi környezetben hosszan tartó károsodást okozhat.”
„Mivel a Deltamethrin nagyon mérgező kétéltűekre, halakra, hüllőkre nézve is, ezért a szúnyogírtás fokozott környezeti kockázatot jelent.”
 
Szeretnék idézni a kérdésben régóta kutató Dr. Darvas Béla Úrtól:
„Egészen szép kis állami üzlet kerekedett a hajdani még visszafogott ökoszisztéma-gyalázásból. A nyarak ugyan forróbbak lettek errefelé, de nem csapadékosabbak, ami nem igazán kedvez a kiterjedt szúnyoginváziónak. Ez a terület is csak az üzletről szólna már?”
 
A permetezések után a természetes vizek élővilágában és számos védett bogárfaj állományában jómagam is komoly károkat fedeztem fel. A vadon élő méhek és más virágporzó rovarok gyakorlatilag eltűntek. A kerti tavunkban pusztulásuk előtt, napokig pörögtek körbe a nagy vízi bogarak. A közkedvelt és fokozottan védett szarvasbogár állomány a permetezett területeken kipusztulni látszott.
Kijelenthető, hogy sem a hatóságok sem a gyakorlati kivitelezők számára nem jelent erkölcsi problémát, hogy a valójában elkerülhető káros hatásoktól saját maguk és családjuk is érintett.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a permetszerek hatóanyagairól beszerezhető leírások hazudnának.

Amit a hatóságok tehetnének…

Nos, a permetszerhasználat szúnyogok ellen önmagában számos kényelmi előnnyel jár. Hiszen senki sem szeret szúnyogokkal együtt élni. Azonban elvárható lenne, hogy a hatóságok a permetezés során alkalmazott szerek gyártói leírásaiban is megtalálható káros hatásokról, a lakosságot megfelelően tájékoztassák és megadják nekünk a lehetőséget, hogy ablakainkat bezárjuk, gyermekeinket behívjuk a szabadból stb.
Továbbá, a permetezés mértékét és gyakoriságát nem a kivitelezőkkel megkötött éves „üzleti terv” alapján, hanem a szúnyogok tényleges, ellenőrzött szaporulata és terjedése alapján kellene végezni. Ezek a módszerek gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé teszik ezen veszélyes anyagok felhasználását.

Lesz-e itt is „dízelbotrány” végre vagy írtunk válogatás nélkül?

Képtelenségnek tartom, hogy előnyös a bevetett szerek megválasztása, hiszen az elpusztított élőlények csupán pár százaléka ténylegesen szúnyog.
Ezért létkérdés az írtószerek tökéletesítése. Mindig van jobb megoldás. Egy német barátom hívta fel a figyelmem arra, hogy Németországon átautózva már nincs szükség az ablak lemosására az elkenődött rovartetemek miatt. Igaza van, kipróbáltam. Nem a német rovarok fegyelmezettebbek és kerülik az autópályákat, hanem egyszerűen eltűntek.
Nemsokkal ezután, Bielefeld (Németország) környékén hivatalos kezdeményezésre a lakosság segítségét kérték egy szokatlan feladathoz. Mégpedig, hogy a kertvárosiak számolják meg a kertjükben megjelenő madarakat. Milyen bájos összefogás! Logikus. Ha nincs rovar, nincs madár! Kínában a méhek pusztulása miatt egyes tartományokban a gyümölcsfákat kézi, emberi erővel porozzák. Ide tartunk mi is. De várható, hogy a dízelbotrányhoz hasonlóan, egyszer valamely vezető gazdasági körök hirtelen másban látják a fantáziát és kardot rántanak a környezetvédelem zászlaja alatt a mértéktelen permetezés ellen. Sajnos, ehhez arra van szükség, hogy egy nagyobb profittal kecsegtető megoldás bevezetésére lehetőség nyíljon.
 
A szúnyogírtó szerekről szóló hivatalos linkek:

Szólj hozzá!