A gyümölcsök és zöldségek egyre kevesebb tápanyagot tartalmaznak

„Naponta ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt” – ajánlják a táplálkozási szakértők – a vitamin- és ásványi anyag szükséglet fedezésére. De ez így nem egészen helyes.

Korábbi tanulmányok már régebben is kimutatták, de most egy friss amerikai tanulmány is megerősítette: a zöldségek és a gyümölcsök már régen nem annyira gazdagok vitaminokban, mint korábban.

Az aktuális tanulmány szerint a 70-es évek óta gyorsan csökken a vitamintartalom: almák esetén az A-vitamin tartalom 41%-kal kevesebb. A paprika 31%-kal kevesebb C-vitamint tartalmaz, és a brokkoli is a korábbi vastartalomnak csupán a felét. A kelkáposztában is a B1-, B2- és C-vitaminokból csak a felét találjuk, mint 40 évvel ezelőtt.

A kilúgozott- és káros anyagokkal terhelt termőtalaj miatt drasztikusan csökken a táplálék ásványi anyag és vitamintartalma.

„Feltűnő a mai táplálékban a magnézium hiánya”- erősíti meg Jörk Birkmayer orvos és biokémikus.

Al Sears amerikai orvos úgy véli: „Ma tízszer annyi gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, hogy ugyanannyi vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussunk, mint 50 évvel ezelőtt”. Ha valaki ezt túl soknak találja, akkor fogyasszon étrend-kiegészítőket, vagy vitamintartalmú italokat.

Megjegyzés: a kapitalista rendszerben arra kényszerülnek a mezőgazdászok, hogy a hangsúlyt a minőségről a mennyiségre helyezzék. Emiatt a termőtalaj nem tud pihenni, egyre szegényebb lesz, elveszíti tápanyagtartalmát és vegyszerekkel fertőzik meg. A génkezelt vetőmag (elsősorban az USA-ban) a lobbistáknak „köszönhetően” egyre gyakrabban kerül felhasználásra. Ez olyan tragédia, amely a rövidtávú gondolkodáson alapul. Mit fognak az emberek enni, ha a táplálék már értéktelenné válik? Természetesen szemetet …És ami utána következik?  Egy beteg társadalom.

Aki étrend-kiegészítőkhöz fordul – amelyek fogyasztása ajánlott – ügyelnie kell a jelentős különbségekre.

GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK TEGNAP ÉS MA

Zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag és vitamin tartalmának összehasonlítása az 1985-ben készült tanulmány, valamint az 1996-ban és 2002–ben mért élelmiszer laboratóriumi értékek alapján.

Ásványi anyag és vitamin tartalom 100mg/g élelmiszer

Vizsgált összetevők

Eredmény

1985

Eredmény 1996

Eredmény

2002

Különbség

1985-1996

Különbség

1985-2002

Brokkoli

Kalcium

Folsav

Magnézium

103

47

24

33

23

18

28

18

11

mínusz 68%

mínusz 52%

mínusz 25%

mínusz 73%

mínusz 62%

mínusz 55%

Bab

Kalcium

Folsav

Magnézium

B6-vitamin

56

39

26

140

34

34

22

55

22

30

18

32

mínusz 38%

mínusz 12%

mínusz 15%

mínusz 61%

mínusz 51%

mínusz 23%

mínusz 31%

mínusz 77%

Burgonya

Kalcium

Magnézium

14

21

4

18

3

14

mínusz 70%

mínusz 33%

mínusz 78%

mínusz 48%

Sárgarépa

Kalcium

Magnézium

37

21

31

9

28

6

mínusz 17%

mínusz 57%

mínusz 24%

mínusz 75%

Spenót

Magnézium

B6-vitamin

C-vitamin

62

200

51

19

82

21

15

18

mínusz 68%

mínusz 59%

mínusz 58%

mínusz 76%

mínusz 65%

Alma

C-vitamin

5

1

2

mínusz 80%

mínusz 60%

Banán

Kalcium

Folsav

Magnézium

B6-vitamin

8

23

31

330

7

3

27

22

7

5

24

18

mínusz 12%

mínusz 84%

mínusz 13%

mínusz 92%

mínusz 12%

mínusz 79%

mínusz 23%

mínusz 95%

Eper

Kalcium

C-vitamin

21

60

18

13

12

8

mínusz 14%

mínusz 67%

mínusz 43%

mínusz 87%

Forrás: 1985 gyógyszeripari vállalat Geigy (Svájc), 1996 Lebensmittellabor Karlsruhe / Szanatórium Oberthal. Tudjon meg többet a “Risiko vitaminmangel” c. könyvből.

Ok: a kilúgozott talaj, a légszennyezés, a túl gyors növekedés és a hosszú tárolási idő.

Forrás: https://eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/1118-a-gyuemoelcsoek-es-a-zoeldsegek-egyre-kevesebb-tapanyagot-tartalmaznak